HISTORIA

.


Läs om vår 89-åriga resa!

Förr kördes våra varor ut med häst och vagn, mycket har hänt sedan starten 1928…

Läs vår historia, berättad av Hans Nilsson.

14-10-30

Bröderna Nilsson Delikatesser AB är med sina 89 år ett av de äldsta charkföretagen i Sverige idag. Företaget präglas starkt av vidhållandet av gamla anrika hantverkstraditioner tillsammans med modern teknik och en lagom mix av nytänkande.

För en närmare inblick i företagets historia berättade vår egen Hans Nilsson, andra generationens Nilsson inom företaget, lite om dess bakgrund och upplevelser av företagets resa genom åren.

Bröderna Nilssons Delikatesser drivs än idag i Bröderna Nilssons anda och mycket har hänt sedan starten 1928, säger Hans.

– Företaget stammar egentligen redan från början av 1900-talet då mormor och morfar, Nikanor och Hulda Nilsson startade ett litet charkföretag beläget i stadsdelen Olskroken i Göteborg. Företaget producerade i liten skala och produkterna såldes av dem själva över disk direkt till sina kunder.

– Nikanor och Huldas engagemang för företaget smittade av sig och pappa Erik och morbror Nils gled naturligt in i charkbranschen. De arbetade till en början på flera olika företag i branschen innan de till slut bestämde sig för att starta sitt eget. Detta blev starten till det vi idag känner som Bröderna Nilssons Delikatesser AB, berättar Hans stolt.

Även bröderna startade sin försäljning över disk i egna butiker runt om i Göteborg. Med hela 6 butiker runt om i Göteborg, främst på Hisingen. Försäljningen gick bra och kunderna strömmade till butikerna för att få köpa kött och charkuterier av högsta kvalitet.

Under denna tid så var varvsarbetet den största sysselsättningen i Göteborg och det gick åt stora mängder skinka och korv till arbetarnas smörgåsar för att hålla dem pigga och alerta under de långa arbetspassen.

Ända in på 50-talet blomstrade butikerna och man hade fullt upp att tillgodose stadens invånare med charkprodukter och styckat kött.

I början av 60-talet gick försäljningen ned och Bröderna Nilssons butiker fick stänga, berättar Hans.

– Det var på denna tid som snabbköpen etablerades runt om i staden, det blev helt enkelt en för tuff konkurrent för våra små butiker, berättar Hans.

Men istället för att låta sig nedslås av detta såg bröderna detta som en möjlighet att utveckla företaget ytterligare.

– Vi började att med egna bilar köra runt i Göteborgs omnejd och sälja våra varor direkt till butikerna och snabbköpen. Bilarna kördes från Åskloster i söder, Bollebygd i öst, Nödinge i norr till öarna i väster, på detta sätt kunde vi täcka in stora delar av staden och dess omgivningar, berättar Hans.
Hans Nilsson själv började arbeta på familjens företag sommaren då han fyllde 15. Vid 17 års ålder klev han in som fast anställd.

– Det var aldrig tal om att börja arbeta någon annanstans än här, förklarar Hans, och tur är väl det då vi nu är inne på 3: dje generationens Nilsson som ägare.

Bröderna NiIsson Delikatesser har gått från en liten lokal tillverkare med endast 11 arbetande till att idag vara ett storföretag med över 80 anställda. Det är inte bara storleken på företaget som har förändrats, vi har gått från att vara producenter för Göteborgs arbetarklass till att idag vara permiumleverantörer av charkvaror med den “medvetne konsumenten” som huvudmålgrupp. Det har inte stannat där, säger Hans entusiastiskt, nu exporterar vi även våra varor till flera länder i Europa.

På frågan om det är någon skillnad på smak och kvalitet på produkterna då och nu svarar Hans med viss tvekan.

– Många av produkterna är ju från gamla traditionella recept, men självklart så har det smugit sig in lite internationella influenser i en och annan skinka. Och det är nog just det som är Bröderna Nilsson idag. Gammaldags med en väldigt fräsch touch säger Hans och skrattar.

– Det har varit en fantastisk resa faktiskt tillägger Hans. Tänk att vi idag finns vi representerade nästan överallt. På ICACoopCitygross och Axfood med sina Willys och Hemköp och som sagt så finns vi ju i utanför Sverige.

I takt med teknikens utvecklig i samhället finns vi även på Mathem.se samt Mat.se.

– Men resan är inte slut än. Vi har massa roligt på gång medger Hans. Men inget jag kan berätta nu.

– Den som lever får se, säger Hans och skrattar gott…

15-11-12

Under 2014 förvärvades Bröderna Nilssons Kök av det norska aktiebolaget Scandza AS. Vi jobbar fortfarande helt enligt den Nilssonska andan och vi ser fram emot spännande år tillsammans med våra nya systerföretag.