Om man ingenting frågar, får man ingenting veta! Vet du vad det är som gör kött mört?

Vi ställde några av våra vanligaste frågor och lät våra experter i köket svara!


Svenskt kött blir ”Kött från Sverige”

Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning av kött och charkuterier som produceras i Sverige. Det ersätter märket Svenskt kött, som fasas ut vid årsskiftet 2016/2017.

broderna-nilsson-kott-fran-sverige

För att få använda märkningen krävs att

1. Djuret är fött i Sverige

2. Djuret är uppfött i Sverige

3. Djuret är slaktat i Sverige

4. Köttet är förädlat (tillagat) i Sverige 

5. Köttet/charkuterierna är förpackat i Sverige

För mer info besök www.fransverige.se

Hur många mackor äter svensken per dag?

Vet du hur många mackor svensken äter per dag? I snitt äter vi 2 mackor om dagen!

Majoritet av det bröd som äts är ljust eller mellangrovt.

När vi började tillverka skinka så var den största delen av våra kunder hamnarbetare som behövde mättande och riktigt bra pålägg till sina smörgåsar under arbetsdagen.

En macka är heller inte bara en macka, det finns en hel drös med olika benämningar och varianter.

En liten bit bröd med lite mer exklusiva pålägg brukar man kalla för snitt.

En ovanligt stor mack-skiva med flera olika sorters pålägg kallas landgång.

En dagobert-macka är en landgång med flera lager.

Smörgåstårta är också en festlig variant av den traditionella mackan. Den består av flera skivor bröd i olika lager med fyllning emellan, precis som en tårta men utan några söta inslag.

Visste du även att man kan tävla i mackor? På Mack-SM som arrangeras på Mitt Kök-mässan så tävlar 8 entusiastiska finalister mot varandra i kampen om den bästa mackan.

Vad är det som gör kött mört?

När man pratar om kött så talas det ofta om dess mörhet. Men vad är då ett mört kött, och framförallt vad är det som gör det mört?

Att ett kött är mört innebär att det är mjukt och följsamt att tugga och skära. Mörheten kommer på grund av att proteinerna i köttet bryts ned av köttets egna enzymer. Mörning kan gå till på olika vis, hängmörning och vaccuum-mörning är två exempel. Visst kött blir mörare än andra och det beror på att det är delar från muskler som djuret inte har använt så mycket under sin livstid. Att muskeln är lite använd gör att muskelfibrerna blir tunnare och där med hinner enzymerna bryta ned mer protein än för samma tid för en del med grova muskelfibrer. Ett tips från vår alldeles egna kock Viktor är att man tillagar köttet så sent som möjligt, alltså med så kort datum kvar på paketet det går, detta gör att köttet har fått möra till sig ordentligt!

Ett annat tips för att få ett riktigt fint kött på tallriken är att låta köttet luftas i ca en timme innan tillagning. Ta ut köttet i rumstemperatur och låt det stå och vila.

Smaken är ju som vi alla vet delad, så gäller även preferenserna gällande köttets stekning. Normalt är att få sitt kött stekt welldone, medium eller rare. Det är inte det lättaste att veta när ditt kött har nått en viss stekning men man brukar kunna avgöra detta med ett enkelt känseltest. Om du trycker på köttet i stekpanna och det känns som en kind, då är det rare. Känns köttet som en haka är det medium och som en panna welldone.

Tidsmässigt så brukar man räkna tillagning enligt följande för ett mört och fint kött:

Rare: 1 cm tjock, 1 min per sida. 2 cm tjock, 2–3 min per sida.
Medium. 1 cm tjock, 1–1,5 min per sida. 2 cm tjock 3–3,5 min per sida.
Well done: 1 cm tjock, 3–3,5 min per sida. 2 cm tjock 4–4,5 min per sida.
Läs mer om kött och köttdetaljer i vår köttguide

Varför heter det nötkött?

Förr i tiden användes oxar för att dra lantbrukets olika maskiner för till exempel plöjning. Ordet nöt kommer från att nöta – vilket djuren fick göra under det tunga arbetet (nöta = slita). Således benämner man oxar, kor, tjurar, kalvar för nötkreatur, köttet från dem blir därmed nötkött.

Vad menar vi med uttrycket “Plånbok”?

När vi pratar om plånböcker så pratar vi om våra färdigskivade konsumentförpackade varor. Att just ordet plånbok används kommer av den enkla anledningen av att förpackningen ser ut och viks som den äldre sortens riktiga plånböcker.
Här visas hela vårt ”plånboks-sortiment”

Helmuskelskinka – Vad betyder det?

Alla våra produkter från Bröderna Nilsson är gjorda av helmuskelskinka, vilket innebär att skinkan skivas från ett helt stycke kött.

Det blir tyvärr allt ovanligare att hitta skinka som är producerad på detta vis. Vi borgar för hög kvalitet och vi producera därför inte charkprodukter av processat kött.
Vad är då processat kött?
Processat innebär att man tar mindre stycken kött och tumlar det tillsammans med bindväv som består av vatten, glukossirap och salt så att det blir en stor massa som sedan stoppas och skivas.

Hur vet jag om jag köper helmuskelskinka eller ej, även processat kött får ju kallas skinka? – Det gör du genom att titta på förpackningens innehållsdeklaration, processad skinka får inte, styrt enligt lag, säga att råvaran är helmuskel. Vi få företag som jobbar med ”riktig” skinka är ju självklart stolta över detta och skriver ut hela köttråvaran.

Man kan också utröna vad vi har för typ av skinka genom att titta på skinkans form, en helt rund skinka med symetriska kanter innebär ofta att den inte kommer från hel muskel. Det är även vanligt förekommande att man kan finna insprängt fett i skinka som är gjord på hel muskel, men här får man vara lite detektiv, viss processad skinka har en konstgjord fettrand som är lagd i efterhand för att se mer autentisk ut.

Vårt tips! Titta på skinkans innehållsförteckning, känner du dig fortfarande osäker på vad för typ av skinka du är påväg att handla, ring producenten!
Enligt oss kommer de bästa produkterna av riktiga råvaror, därför använder vi inte processat kött utan endast helmuskelskinka.

E-nummer, varför finns de och är de farliga?

E-nummer har diskuterats och debatterats vilt under de senaste åren, men vad är ett E-nummer egentligen?

E-nummer är en sorts ID-nummer för alla tillsatser som är godkända för användning i livsmedel inom Europa. E-nummer i sig är alltså inte nya sorters tillsatser utan bara ett nytt namn för dem. Detta nummer fungerar nationellt såväl som internationellt.
Vi är stolta över vår serie “Brödernas Schyssta” där vi gör fantastiskt god skinka och rostbiff utan tillsatt E-nummer.

En lista på alla E-nummer samt dess funktioner finner du här!

Allergener – Vad är det?

En allergen är ett ämne som orsakar en allergisk reaktion. Det finns idag 14 olika ämnen listade hos livsmedelsverket som räknas som allergener. De här ämnena måste enligt lag redovisas i innehållsförteckningen hos produkter där de återfinns. Men utöver dessa 14 allergenerna kan man även vara överkänslig mot andra ämnen, för dem finns dock ingen lag på att de måste deklareras. Nästan alla våra produkter är helt fria från allergener, annars tydligt uppmärkt i innehållsdeklarationen.

Livsmedelsverkets allergen-lista!

Kan man tävla i chark?

Ja det kan man. För att uppmärksamma gott hantverk och hög kvalitet i den svenska charkbranschen arrangeras det ett svenskt mästerskap i charkuteri vartannat år. Vid Chark-SM utses Sveriges bästa charkprodukter utifrån högt ställda kvalitetskrav. De charkuterier som visar upp den högsta kvaliteten får guldmedalj. Även silver- och bronsmedaljörerna håller mycket hög klass. År 2004 & 2006 vann vi ”Guld Svensk Mästare” i Chark SM bl a för produkterna ”Gourmetskinka med pepparsmak” “Gourmetskinka med gröna oliver” & ”Grillad rostbiff”. Efter 2006 har vi inte ställt upp som tävlande… Vi får se i framtiden…
För mer info om chark-sm besök www.charksm.se

Var ifrån kommer ordet Charkuteri?

Ordet charkuteri kommer ifrån de franska orden chair, som betyder kött, och ordet cuire som betyder koka. Detta sammanslaget gör att ordet charkuteri i sin helhet betyder beredda köttvaror.