Helmuskelskinka – Vad betyder det?


Alla våra produkter från Bröderna Nilsson är gjorda av helmuskelskinka, vilket innebär att skinkan skivas från ett helt stycke kött.

Det blir tyvärr allt ovanligare att hitta skinka som är producerad på detta vis. Vi borgar för hög kvalitet och vi producera därför inte charkprodukter av processat kött.
Vad är då processat kött?
Processat innebär att man tar mindre stycken kött och tumlar det tillsammans med bindväv som består av vatten, glukossirap och salt så att det blir en stor massa som sedan stoppas och skivas.

Hur vet jag om jag köper helmuskelskinka eller ej, även processat kött får ju kallas skinka? – Det gör du genom att titta på förpackningens innehållsdeklaration, processad skinka får inte, styrt enligt lag, säga att råvaran är helmuskel. Vi få företag som jobbar med ”riktig” skinka är ju självklart stolta över detta och skriver ut hela köttråvaran.

Man kan också utröna vad vi har för typ av skinka genom att titta på skinkans form, en helt rund skinka med symetriska kanter innebär ofta att den inte kommer från hel muskel. Det är även vanligt förekommande att man kan finna insprängt fett i skinka som är gjord på hel muskel, men här får man vara lite detektiv, viss processad skinka har en konstgjord fettrand som är lagd i efterhand för att se mer autentisk ut.

Vårt tips! Titta på skinkans innehållsförteckning, känner du dig fortfarande osäker på vad för typ av skinka du är påväg att handla, ring producenten!
Enligt oss kommer de bästa produkterna av riktiga råvaror, därför använder vi inte processat kött utan endast helmuskelskinka.

30 oktober, 2014